Več o balvanskem plezanju

KAJ SPLOH JE  BALVANSKO PLEZANJE?

Gre za plezanje po balvanih, torej skalah, ki so dovolj nizke, da nas pred padci med plezanjem zavarujejo že blazine – vrvi ne potrebujemo. In angleščine smo prevzeli pogosto uporabljen izraz bolderiranje oz. bouldering. Približek naravnim balvanom smo ustvarili z ustanavljanjem balvanskih plezalnih centrov, v katerih plezamo po stenah, visokih okrog 3 metre, na tleh pa se razprostirajo debele blazine, ki blažijo padce in skoke z vrha.

Vsak balvanski problem (krajše: bolder) sestoji iz oprimkov enake barve. S puščico imamo označen prvi oprimek za roke ter vrh. Naša naloga je, da primemo štartni oprimek z obema rokama, noge postavimo na željene stope enake barve (stopi so ‘oprimki’ za noge), potem pa se povzpnemo do vrha. Tega se moramo dotakniti z obema rokama in ta položaj stabilno zadržati. Kombinacijo plezalnih gibov v problemu  imenujemo ‘beta’.

Balvanski problemi so različnih težavnosti, tako prav vsak najde nekaj zase. Tabela težavnosti visi tudi v Frikšnu.

 

OPREMA

Kot smo že omenili, za balvane ne potrebujemo vrvi in pasu, temveč le plezalke in magnezij. Za prve obiske kupovanje niti ni potrebno – za magnezij prosimo kakšnega plezalskega prijatelja, plezalke pa si lahko izposodimo v Frikšnu. Ko boste bolje poznali gibanje na steni in razumeli te nove male čeveljce, pa lahko plezalke v Frikšnu tudi kupite.

Za bolderiranje v naravi s seboj vzamemo še t.i. crash pade, zložljive blazine za varovanje pred padci, ki jih odložimo pod skalo.

 

PLEZALNA VADBA V FRIKŠNU

Obiske plezalne vadbe priporočamo prav vsem, sploh pa tistim, ki se s tem športom šele spoznavate. V družbi se boste še samo z opazovanjem ogromno naučili, poleg tega pa skupine vodijo izkušeni inštruktorji, ki bodo poskrbeli, da bo vadba varna, bi pa napredovali v tehniki, moči, ob tem pa se seveda tudi zabavali.

Poleg napredka pri plezanju pa je naš cilj tudi predstavljanje aktivnega življenskega sloga in vseh lepot športa na splošno.

Vadbe potekajo po ustaljenih urnikih, kar za marsikoga pomeni tudi lažjo organizacijo meseca.

 

SAMOSTOJNO PLEZANJE

V času, ko smo odprti, nas lahko kadarkoli obiščete in plezate kolikor in kakor hočete. Čeprav je plezanje čudovit družabni šport, kjer se s prijatelji spodbujamo, se drug od drugega učimo in si pomagamo, so ravno balvani tisti, h katerim se lahko obrnemo, ko želimo nekaj trenutkov zase – za prevetritev duha in telesa.

 

KDO LAHKO PLEZA?

Čisto vsi! Plezanje je naravna oblika gibanja, ki sestoji in neskončnega števila različnih gibov in kombinacij, ki jih vedno lahko prilagajamo svojemu telesu in zmožnostim. Takšna raznolikost pomeni, da lahko ves ča napredujemo in spoznavamo svoje zmožnosti, premikamo meje ali pa se s tem ne obremenjujemo in preprosto uživamo.

 

SOCIALIZACIJA ALI OSEBNI MIR?

Čeprav poudarjamo, da je plezanje družabni šport, smo ugotovili tudi, da je lahko ravno to naš kotiček miru in sprostitve po napornih dnevih. Plezanje nas umakne od vsakodnevnih tegob, saj med plezanjem težko razmišljamo o čem drugem, kot o naslednjem oprimku in stabilni poziciji telesa.

Po drugi strani pa lahko to kaj kmalu postane vaš življenjski slog – ampak gremo lepo po vrsti. Še preden se boste zavedali, se boste v plezališčih z vsemi pozdravljali in skupaj študirali bete.

 

MOČNI IN POGUMNI

Plezanje krepi celotno delo, pomaga pri mobilnosti, motoriki, razvija koordinacijo in navsezadnje krepi naš um – gotovo se bomo skupaj z napredkom vsake toliko srečali s situacijo, gibom ali položajem telesa, v katerem se bomo znašli prvič. Takrat bomo morali stisniti zobe in si zaupati ter se podati v neznano; včasih se to zgodi le nekaj centimetrov nad tlemi in neopisljivo lep je občutek, ko spoznamo, kaj vse zmoremo in da večina stvari ni prav nič strašnih.

Da sploh ne omenjamo, kako blagodejno plezanje deluje na našo hrbtenico, jo krepi in ji pomaga ostati (ali postati) gibka.