Kako začeti plezati

PRIPRAVITE SE ZA AVANTURO IN POSTANITE DEL PLEZALSKE SKUPNOSTI

ZAKAJ PLEZATI?

Socializacija

Plezanje je družaben šport. Varovanje in spodbujanje svojih plezalnih partnerjev. Neprestano iskanje rešitev problemov, ki jih pred plezalca postavi plezalna smer ali balvan. Nočitev s skupino vrstnikov med gorskimi balvani ali ob obalnem plezališču. Vse to spremlja plezanje, krepi stara in kuje nova spoznanja ter prijateljstva.

 

Razgibanost športa

Gibanje v nekaterih športih je ciklično (kolesarjenje, tek, …). Plezanje je drugačno. Vsebuje skoraj neskončno kombinacijo gibov in problemov, ki se jih lahko lotimo. Skoraj nemogoče je najti dve smeri, ki bi bili povsem enaki. Takšna raznolikost in širina mnoge motivira in jim omogoča dolgoročno napredovanje in zadovoljstvo.

 

Bodi »fit«

Dobro zasnovana vadba plezanja razvija moč prstov, rok, ramen in trupa, ohranja zdravo gibljivost hrbtenice in nog, razvija našo koordinacijo ter nas uči mnogih novih tehnik premikanja v svetu vertikale. Še pomembneje pa nas plezanje krepi kot osebo. Ker je hkrati zabavno in strašno, od plezalcev zahteva visok nivo samozavesti ter drznosti.

 

Spoznaj svet

Ne glede na to, ali te zanimajo intenzivni balvani ali konstantne smeri, je obiskovanje različnih domačih in tujih plezališč sestaven del plezalne kulture. Skupno »študiranje« problemov, družabne aktivnosti in brušenje blazinic je za velik del plezalnega sveta.

 

»The sky’s the limit«

Plezanje nas venomer postavlja pred nove izzive. Si boš upal vstopiti v previsno smer? Se boš pustil znervirati višini, ali boš do vrha ohranil mirno kri? Si dovolj močan, borben in zbran, da zadržiš naslednji oprimek? Od spoznavanja novih ljudi, obiskovanja novih plezališč, do ustrezne psihofizične pripravljenosti, plezanje te vedno znova postavlja pred nove izziva in ti vedno ponuja možnost za osebno rast in razvoj.

KAKO ZAČETI PLEZATI?

Oprema

Osnovna oprema, ki jo potrebuješ za plezanje je minimalna. Za prvi stik potrebuješ le športno obleko in dobrega prijatelja, ki ti bo posodil ostalo. Ko ugotoviš, da želiš plezati redno, potrebuješ še plezalne čevlje, magnezij vrečko in magnezij. Pri izposoji ali nakupu opreme smo pripravljeni pomagati tudi v centru Frikšn.

 

Plezalna stena

Ko imaš ustrezno opremo, potrebuješ še plezalno steno. Čeprav se pod vodstvom ustrezno usposobljenega inštruktorja lahko lotiš plezanja v naravnih plezališčih, pa pred tem svetujemo obisk umetne stene. Umetna stena omogoča lažje učenje in korekcijo napak v tvoji plezalni tehniki ter omogoča učenje vrvne tehnike v olajšanih in varnih okoliščinah. V centru Frikšn so v ta namen postavljene stene, primerne tako za čiste začetnike pa vse do profesionalnih plezalcev.

 

Samostojno plezanje

Omogoča fleksibilen urnik treniranja in vključitev v odprto družbo. Načeloma se tega poslužujejo boljši plezalci, ki s svojimi izkušnjami sami organizirajo in vodijo svojo vadbo.

 

Vodene vadbe

Vodene vadbe potekajo po ustaljenem urniku ter treningu dajejo strukturo ter usmerjenost v cilj. V centru Frikšn izkušeni inštruktorji skrbijo za vsestranski razvoj plezalcev, pestrost in raznolikost vadbe ter zadovoljstvo vadečih. Naš cilj ni obiskovalce vadb narediti le močnejše in boljše plezalce, temveč poleg tega vsakemu posamezniku predstaviti aktiven življenjski slog, ter mu nenehno ponujati možnost za osebni razvoj.